Een online business starten: wat je moet weten

08/12/2020

Veel mensen hebben naast hun vaste job nog een bijverdienste. Wil jij ook graag in je vrije momenten extra bijverdienen? Dan is nu het moment! Online business is aan het boomen. Met de juiste begeleiding en een opleiding op maat kan iedereen een ondernemer worden. In deze blog beantwoorden we enkele vragen rond het starten van een online business.
 

Hoe begin ik eraan?

Voordat je begint met je onderneming, moet je eerst het product of de service vinden waarmee je geld gaat verdienen. Doe onderzoek naar verschillende niches. Start bij dingen waar je al veel over weet. Observeer je omgeving en identificeer problemen die opgelost kunnen worden. Zoek niches die jij kan opvullen.
 
De tweede stap is evalueren of de markt rijp is voor jouw business. Bestudeer de markt rond je gekozen product of service, bijvoorbeeld door zoekwoorden te onderzoeken of succesvolle gelijkaardige producten te evalueren. Denk aan alle details die erbij komen kijken en die jouw succes zouden kunnen dwarsbomen. En denk aan mogelijke oplossingen voor die hindernissen.
 
Tip: Ga eens gluren bij de concurrentie. Zie wat er werkt bij hen, en belangrijker: check wat jij zelf beter zou kunnen doen. Daaruit kan je veel leren over de branding van je onderneming en je positie op de markt.
 

Waar moet ik op letten?

Check zeker de wetgeving rond jouw online business. Dit is heel belangrijk. Zoek op en leer bij over de regels die je moet volgen als ondernemer. Ga je producten verkopen? Check dan zeker hoe je de verzending aanpakt, hoe het zit met belastingen en invoerrechten, etc. Kijk eens bij het thema Management en Bedrijfsvoering en ontdek hoe je het goed aanpakt.
 
Wetgeving kan je zaak maken of kraken. Wil je zeker zijn dat je goed bezig bent? Dan heb je hulp nodig van een professional. Bij al onze groepslessen, Virtual Classes en thuisstudies krijg je begeleiding van topdocenten die op al jouw vragen een antwoord hebben.
 

Hoeveel kost het om te beginnen?

Dat hangt af van wat je wilt doen. Voor veel online ondernemingen is een laptop met een internetverbinding en een website voldoende. Ga je producten verkopen? Dan heb je de optie om een stock te voorzien (wat extra investering met zich meedraagt) of om te ‘dropshippen’ (waarbij je alleen de producten die je al hebt verkocht, bestelt bij de leverancier). Een eigen website is vaak essentieel en kost meestal niet meer dan 10 euro per jaar. Een programma om je eigen boekhouding te doen kan ook handig zijn, vooral als beginnende ondernemer.
 

Waar verkoop ik mijn producten of bied ik mijn diensten aan?

Waar je jouw producten of diensten gaat aanbieden is van groot belang. Er zijn enkele vragen die je moet beantwoorden. Ga je zelf een website of een webshop maken? Ga je op meerdere websites verkopen of focussen op één site? Ga je op externe sites verkopen? En welke platformen kies je dan best? Wat voor jouw business het beste werkt, hangt af van jouw product of service.
 

Hoe vind ik klanten?

Essentieel bij je lancering is uiteraard de marketing! Leer hoe je meer bezoekers naar jouw site lokt via sociale media, blogs, goede copy met SEO of Search Engine Advertising.
 

Hoeveel kan ik bijverdienen met mijn online business?

Dat hangt natuurlijk af van wat je doet én hoe goed je het doet. Het gemiddelde uurloon voor een freelancer ligt rond de 52 euro per uur. Als startende ondernemer zal je misschien in het begin wat minder verdienen. Zorg ervoor dat je weet wat je waard bent en durf het tarief dat je waard bent ook te vragen. In de cursus Bedrijfsbeheer leer je hoe je bepaalt hoeveel je moet vragen per uur om lucratief te zijn en nog veel meer.
 

Hoe breid ik uit?

Vanaf dat je onderneming van de grond is gekomen, kan je beginnen plannen voor de volgende stap. Voeg een extra service toe aan je aanbod, breid je marketingskills uit, neem mensen in dienst; de mogelijkheden zijn eindeloos! In ons cursusaanbod vind je alle cursussen die je nodig hebt om je business uit te breiden. Blijf altijd manieren zoeken om te verbeteren, uit te breiden en verder te bouwen aan jouw droom.
 
Waar wacht je nog op? Begin vandaag nog aan je eigen onderneming en wie weet maak jij er binnenkort je voltijdse job van! Bekijk hier het volledige cursusaanbod.


relatedBlogs

Gereglementeerde beroepen vereisen geen bekwaamheidsattest meer.

Digital Nomad: De droom van Gen Z

To teach is to touch lives – Christophe Goidts, hoofddocent Management, over volwassenenonderwijspreviousLabel

Word jij de nieuwe Instagram influencer?

nextLabel

Schrijf met jouw talent een succesverhaal

mostRead


10 studietips voor onze studenten

06/05/2021

Gereglementeerde beroepen vereisen geen bekwaamheidsattest meer.

23/11/2018

Laat je baas je opleiding betalen!

21/02/2019

relatedCourses


Boekhouden Basis

Volg de opleiding Basis Boekhouden en word een krak in je vak als Boekhouder.

Copywriter

Volg de opleiding Copywriter en word een krak in je vak als Copywriter.

Social Media Marketing

Volg de opleiding Social Media Marketing en word een krak in je vak als Marketeer.

Webdesigner HTML5 en CSS3

Volg de opleiding Webdesigner HTML5 en CSS3 en word een krak in je vak als Webdesigner.

Webshopbeheerder

In 10 lessen leer je hoe je een webshop opricht, beheert en winstgevend maakt.

blogTags


OndernemenOnline businessDropshippenMarketingWebshopOnline shopBijverdiensteZelfstandigeBijberoepOnline ondernemen

blogShare


fCompareCourses

fCompareMax3Courses

-