Gereglementeerde beroepen vereisen geen bekwaamheidsattest meer.

23/11/2018

Als echte Ondernemersschool voor de zelfstandige ondernemers geloven wij in de belangrijkheid van kwaliteit en kwantiteit. Het verschil tussen Jan de buurman die een muurtje komt metselen en Dirk die een opleiding heeft gevolgd, en een bekwaamheidsattest kan voorleggen, is nefast om een eerlijke concurrentiemarkt aan te bieden. Om kwaliteit en kwantiteit aan de consument te garanderen vinden wij het noodzakelijk dat een ondernemer, of dat nu een schoonheidsspecialiste is of een aannemer, bewijs kan leveren van zijn/haar expertise

Om die expertise te behalen bieden wij een lessenpakket aan, waarbij de garantie op het einde van de opleiding wordt geleverd dat een ondernemer de juiste kennis en kwaliteit bezit om een eerlijke dienst aan te bieden aan de consument. Dit om enerzijds de consument te beschermen tegen charlatans, want uiteindelijk ruilt de consument zijn geld in voor tijd van de ondernemer. Anderzijds om de ondernemer te steunen met meer kans op succes, die zijn tijd inruilt voor geld van de consument.

Beslissen dat het volgen van een opleiding niet meer nodig is lijkt ons dan ook niet aanvaardbaar. Hoe kan de consument nu de garantie krijgen dat het werk wordt geleverd door iemand die kennis van zaken heeft? Op welke manier vindt er nog een eerlijke concurrentiestrijd plaats als zomaar iedereen elk beroep kan uitoefenen? De redenering hierachter volgens de Vlaamse Overheid is om komaf te maken met de strengere voorwaarden die in Vlaanderen gelden ten opzichte van hun buitenlandse concurrenten.

Strengere voorwaarden betekent namelijk ook meer kwaliteit. En is dat niet iets waar we naar willen streven als land? Dat Vlaanderen scoort met hogere profielen, die meer kennis bezitten, levert de Vlaamse Overheid volgens ons meer op in ´t laatje dan zelfstandige ondernemers die matige kwaliteit leveren. Daarenboven toont het feit dat de Waalse en de Brusselse regering zich niet aansluiten bij deze redenering aan dat de afschaffing van de vestigingswet op weinig bijval kan rekenen.

De regelgeving rond de vestigingswet verliep tweeledig. Met ofwel een passend diploma, ofwel de nuttige beroepservaring kon je opstarten. Zo kon iemand met onvoldoende beroepskennis rekenen op het vangnet van de “centrale examencommissie”, als hij/zij de activiteiten wel degelijk onder de knie had.

Het argument van het gebruik van labels, keurmerken enz. garanderen geen zekerheid op kwaliteitsvol werk én ze zijn duur en omslachtig. Private labels geven ook geen juridische stok achter de deur, zoals de vestigingswet met de sanctie van absolute nietigheid van een overeenkomst.

Samengevat: een minimale voorkennis is geen drempel maar een noodzaak om te starten.

Als opleidingsinstituut is het onze verantwoordelijkheid om ondernemers startklaar te maken met een eerlijk aanbod aan werk en een rugzak met de nodige bagage aan kennis, expertise en praktijkgerichte ervaring. Wij betreuren het ten zeerste dat mijnheer Philippe Muyters het een noodzaak vond om de vestigingswet op deze manier af te schaffen. Gelukkig zijn we niet de enigen die hier zo over denken. Verscheidene organisaties zoals BESKO, Confederatie Bouw, De Bouwunie en Unizo hebben ook hun vragen bij de afschaffing van de vestigingswet.

Daarom zien wij ons dan ook genoodzaakt om het duidelijke verschil met een gekwalificeerde ondernemer aan te tonen door alleszins onze cursisten en studenten WEL juist voor te bereiden op de ondernemingsmarkt.


relatedBlogs

Onze alumni starten hun eigen zaak

Een online business starten: wat je moet weten

Start je eigen zaak in vijf stappen


relatedCourses


previousLabel

Doe zoals Maria en word illustrator van kinderboeken!

nextLabel

Gratis fles wijn op restaurant in ruil voor offline tijd

mostRead


10 studietips voor onze studenten

06/05/2021

Gereglementeerde beroepen vereisen geen bekwaamheidsattest meer.

23/11/2018

Laat je baas je opleiding betalen!

21/02/2019

relatedCourses


Aannemer

Volg de opleiding Aannemer en word een krak in je vak als Aannemer.

Metser

Schrijf je in voor de cursus Metser en bouw je expertise uit.

blogTags


OndernemenVestigingswetGereglementeerde beroepenBekwaamheidsattest

blogShare


fCompareCourses

fCompareMax3Courses

-