Wat zijn de nieuwe boekhoudkundige trends?

16/11/2022 Thomas Verlinden

Onze school is een hevige voorstander van praktijkgericht onderwijs. Daarom zijn we erg geïnteresseerd in de professionele verhalen van onze alumni. In deze blog krijg je boekhoudkundige tips en tricks van Jana van der Wee, oud-studente Boekhouden én onderneemster. Zij weet als de beste wat je nodig hebt om te slagen in de zakenwereld.
 
Hallo Jana! Alvast bedankt dat je tijd maakt voor dit interview. Laten we beginnen bij je core business: boekhouden. Leg eens uit, wat is het en waarom is het zo belangrijk?
 
Graag gedaan hoor! Boekhouden is een van de belangrijkste vaardigheden waarover een ondernemer moet beschikken. Met deze skill krijg je een duidelijk overzicht van de financiële transacties van je bedrijf. Zo zie je meteen aan waar je bedrijf het meeste geld uitgeeft, welke inkomsten je hebt en op welke belastingaftrek je aanspraak maakt. Door een financieel overzicht bij te houden, zie je gemakkelijk welke uitgaven je van de belastingen moet aftrekken. En geloof me, dat is heel belangrijk want kleine bedrijven ontvangen hoge belastingen! Een stevige boekhoudkundige kennis vormt dus de basis voor elke succesvolle ondernemer.
 
Voor starters is het belangrijk om financiële steun te hebben of een lening aan te gaan. Verbetert een goede boekhouding je kansen daarop?
 
Natuurlijk. Je moet een soort financieel dossier van je bedrijf hebben, zeker als je een zakelijke lening aanvraagt. Dit is belangrijk voor banken, maar ook voor investeerders die een duidelijk zicht van je financiën willen krijgen. Een goede boekhouder geeft je een duidelijk overzicht van je uitgaven en inkomsten. Dit heet een resultatenrekening. Zo’n overzicht helpt ook bij de opsporing van bankfouten, dubbele betalingen enzovoort.
 
Als ik het goed begrijp, is een goede boekhouding dus belangrijk om een duidelijk beeld van je bedrijfsuitgaven te krijgen?
 
Klopt. Wanneer je boekhouding in orde is, is het makkelijker om te budgetteren. Ook je cashflow zal duidelijker worden. Zo krijg je een zicht op de groei van je bedrijf.
 
Zijn er enkele boekhoudkundige trends die je met onze studenten wil delen?
 
Zeker! De belangrijkste trends hebben te maken met technologische veranderingen. Zo wordt ook de boekhoudkundige sector dagelijks beïnvloed door technologie. Als CEO ben je maar beter op de hoogte van dergelijke trends. Denk bijvoorbeeld aan ‘cloud-based boekhouding’, een nieuwe technologisch snufje waarmee bedrijven hun financiële gegevens en communicatie gemakkelijk onderhouden via online dashboards.
 
Ook andere snufjes zoals QuickBooks, Quickens en Sage vergemakkelijken het werk van je boekhouder. Deze software vereenvoudigt het gebruik van en de toegang tot de bedrijfsgegevens via gedeelde bronnen.
 
De derde trend die ik wil delen is die van de geautomatiseerde boekhouding. Met de technologische ontwikkeling van vandaag, is het mogelijk om de boekhoudkundige taken van je bedrijf sneller dan ooit te voltooien.
 
Volgens mij moet elke student Boekhouden de kans krijgen om deze trends te leren kennen. Gelukkig wordt daar in jullie opleidingen voldoende op ingespeeld.


relatedBlogs

Vijf diploma's waarmee je in elke sector scoort

Start je eigen zaak in vijf stappen

Vijf stappen om je eigen zaak te starten


relatedCourses

Start je eigen zaak

previousLabel

Onze alumni starten hun eigen zaak

nextLabel

Docent in de kijker: Davina Cohen floreert met eigen zaak Toutenfleurs

mostRead


10 studietips voor onze studenten

06/05/2021

Gereglementeerde beroepen vereisen geen bekwaamheidsattest meer.

23/11/2018

Laat je baas je opleiding betalen!

21/02/2019

relatedCourses


Management Basis

Behaal je diploma Management Basis en ga professioneel aan de slag.

Management Basis

Schrijf je in voor de cursus Management Basis en word veelzijdig Manager.

Start je eigen zaak

Volg de opleiding Start je eigen zaak en word een krak in je vak als Ondernemer.

Start je eigen zaak

Schrijf je in voor de cursus Eigen Zaak en word veelzijdig Zelfstandige.

Management Basis

Schrijf je in voor de opleiding Management en start meteen als Leidinggevende.

blogTags


OndernemenEigen zaakStarterOndernemerZaakvoerderVennootschapBusinessStappenplanBoekhoudenTrendsBoekhouding

blogShare


fCompareCourses

fCompareMax3Courses

-