Docent in de kijker: Davina Cohen floreert met eigen zaak Toutenfleurs

10/01/2023 Thomas Verlinden

Zelfstandig Florist, floral designer en docent Florist bij Centrum voor Avondonderwijs, noem Davina Cohen gerust een bloemenspecialist! Ze toont haar expertise dagelijks in Toutenfleurs, haar eigen zaak in Antwerpen. Daar maakt ze persoonlijke bloemencreaties die klanten in het atelier of in de webshop terugvinden. Ook haar studenten pikken een graantje mee: van de juiste techniek tot kleurentheorie en ondernemerschap, tijdens de lessen van Davina leren zij de kneepjes van het vak. In dit interview vertelt Davina over haar passie voor bloemen en voor ondernemen.
 
"Bloemen geven altijd een goed gevoel. Meer nog dan planten zorgen ze met hun uitbundige kleuren en vrolijke vormen voor een instant happy-moment. Met Toutenfleurs wil ik dat met zoveel mogelijk klanten delen. Ze vinden dan ook vlot hun weg naar mijn atelier of naar onze webshop. Naast bloemen deel ik ook mijn passie met anderen. Daarom verzorg ik bij Centrum voor Avondonderwijs de opleiding Florist, waar mensen met een passie voor bloemen elkaar ontmoeten."
 

Een bloeiende carrière

Al vijf jaar is Davina bezig met bloemen. Toen ze achtien was, werkte ze als student bij een bloemist, waar de zaadjes werden geplant voor de rest van haar carrière. Ze leerde schiktechnieken, klantvriendelijkheid, maar ook zin voor innovatie. Drie jaar later startte ze haar eigen zaak: Toutenfleurs maakt persoonlijke en vooral fleurige bloemstukken. Een kleine attentie, een groot evenement of een actie van een bedrijf, in het atelier of via de webshop vindt iedere klant het geschikte stuk.
 
"Al toen ik achttien was, hield ik ervan om voor iedere klant het juiste bloemstuk te maken. Al snel merkte ik dat technische vaardigheden én mensenkennis daarvoor cruciaal zijn. Ik kreeg de smaak te pakken en wilde mijn creaties met meer mensen delen. Toen ik mijn eigen zaak startte, bouwde ik dan ook een webshop uit. Dankzij innovatieve pakketten is het mogelijk om bloemen veilig te vervoeren. Een goeie florist heeft dus de juiste technieken in de vingers, maar heeft ook een neus voor innovatie en een hart voor mensen. Die aspecten komen aan bod in mijn lessen Florist . Na de opleiding hebben mijn studenten alles in huis om echt de slag te gaan."
 

Bloemen met betekenis

Bloemenpakketten kwamen de laatste jaren op en zijn meteen immens populair geworden: overzichtelijke webshops en innovatieve vershoudverpakkingen zorgen ervoor dat bloemen over heel Vlaanderen verstuurd worden naar de juiste klanten. Ook Toutenfleurs stuurt met zorg bloemen op, maar Davina weet zich van haar concurrenten in de bloeiende sector te onderscheiden. Dat doet ze door in te spelen op de nieuwste trends en een herkenbare stijl te creëren.
 
"De bloemensector is constant in beweging door leuke trends. Vijf jaar geleden deden de droogbloemen bijvoorbeeld hun intrede. Vandaag zien we dat gepersonaliseerde items en boeketten met betekenis het erg goed doen. Ook kleurentherapie is een upcoming trend in de bloemenwereld. Aan die trends geef ik met Toutenfleurs een eigen invulling. Zo maak ik met behulp van kleurentherapie persoonlijke stukken die voldoen aan de specifieke noden van onze klanten. Een boeketje met lavendel is bijvoorbeeld rustgevend, wat ideaal is voor iemand in een stresvolle situatie."
"Ondertussen geeft Toutenfleurs ook een eigen twist aan tradities. Voor grote events, trouwfeesten of verjaardagen voorzien we bijvoorbeeld fleurige bloemstukken. We focussen minder op begrafenissen, aangezien onze stijl fleurig en happy is. Ook bedrijven kunnen bij ons bloemen bestellen. Zo bestellen werkgevers soms een boeket voor iedere werknemer. Dankzij onze webshop en verzenddienst bereiken die attenties hun ontvanger in perfecte staat. Niets leuker dan verrast worden met een boeketje aan de deur, toch?"
 
Trends en traditie, ook dat leer je tijdens de opleiding Florist . Je leert alles over bloemensoorten, kleuren en technieken om jouw stempel te drukken op een bloeiende sector.
 

Een rooskleurige toekomst voor floristen

De studenten die bij Davina les volgen, plukken de vruchten van haar expertise. Zij worden niet alleen klaargestoomd voor een succesvolle carrière als florist, ze worden ook echte ondernemers.
 
"Als zelfstandig florist deel ik mijn kennis van bloemschikken en ondernemerschap. In mijn lessen sta ik stil bij de praktische en organisatorische kant ondernemen, en dat werpt zijn vruchten af. Veel van mijn studenten gaan na het behalen van hun diploma vlot zelfstandig aan de slag. Ze komen bovendien verrassend uit de hoek: sommigen hebben hun eigen zaak, anderen starten in bijberoep met een webshop of een prachtige instagrampagina."
 
Voor wie les volgt bij Davina gaat dus een wereld open. Alumni worden zelfstandig florist in hoofd- of bijberoep, of ze vinden hun weg naar tuincentra of bloemenzaken in hun buurt. Ook bij grote evenementenbureaus oogsten ze succes. Een volleerd florist weet immers precies welk bloemstuk een event naar nieuwe hoogten tilt.
 
Helemaal de smaak te pakken om zelf de opleiding Florist te volgen? Schrijf je dan snel in! Of heb je je zinnen gezet op een andere groene job? Check dan ons uitgebreid aanbod aan opleidingen in het thema Natuur!


cpSkillsAndSkills

 • Beschikken over een uitgebreide kennis van planten en bloemen
 • Verschillende technieken uit je mouw schudden om een waaier aan stukjes te kunnen maken voor verschillende gelegenheden
 • Weten hoe je kan starten als succesvol zelfstandig florist
 • Klanten aantrekken
 • Een juiste prijs/kwaliteitsverhouding voor je bloemstukken bepalen.


Florist, aProfession

cpLiPracticalInfo

 • Diploma
 • courseTypeG2
 • 10 cpCourseTypeDurationLesson cpLessonsPer 3 cpHoursPerClass
 • €764

cContent

 • Jouw toekomstmogelijkheden als florist
 • Hoe je eigen bloemenzaak starten
 • Waar inspiratie halen voor je droomboeket
 • Je creatieve ideeën omvormen tot een bloemstuk
 • Materialen om correct te bloemschikken
 • Leren kennen van verschillende planten en bloemen
 • Florale vormgeving
 • Stijlkennis en soorten stijlen
 • Bloemstukken voor verschillende gelegenheden
 • Professionele bloemschiktechnieken aanleren
 • Organiseren van succesvolle workshops
 • Steken, binden, bundelen, weven,….
 • Bloemen bewaren en conserveren
 • Planten in schalen en potten
 • Bloemsierkunst de wereld rond

blogAvailable


relatedBlogs

Open niet enkel de doos

Een opleiding volgen aan onze school? Zij zijn enthousiast!

Samen studeren werktpreviousLabel

Wat zijn de nieuwe boekhoudkundige trends?

nextLabel

Vijf stappen om je eigen zaak te starten

relatedCourses


Florist

studyCategories


Natuur

Evenementen & Organisatie

Retail & Detailhandel

blogTags


BloemschikkerBloemsierkunstBloemstukBloemenwinkelCreatiefFloristBoeketTuincentrumBloemenzaakPlantenBloemenBloemschiktechniekenGroepslessenVolwassenenonderwijsPraktijkgerichtBloemenzaakFloristFloristen

mostRead


10 studietips voor onze studenten

06/05/2021

Gereglementeerde beroepen vereisen geen bekwaamheidsattest meer.

23/11/2018

Laat je baas je opleiding betalen!

21/02/2019

blogShare


fCompareCourses

fCompareMax3Courses

-